律政司昨晚十一時發新聞稿,確認鄭若驊已檢查所有名下物業,發現在港島南區還有物業未經登記改裝。

律政司呢篇新聞稿嘅目的係咪想引證「若驊很忙」?
一. 星期日夜媽媽先發新聞稿,一定係加班做到好晏好忙啦。
二. 原來仲有咁多僭建盤,咁都真係幾忙下,普通人唔為意真係唔出奇。

但!你係專業人士喎,你係官守成員喎,除咗誠信問題、知法犯法嘅嫌疑外,咁「大頭蝦」、做嘢咁甩碌,你做律政司司長點俾到市民信心呢?俾個例子。

問鄭若驊:有消息指政府會根據基本法和釋法內容DQ姚松炎,作為律政司司長你嘅觀點係?

我希望鄭若驊唔會答:各位都知我忙緊自己單僭建嘢,好忙呀,好多僭建,無時間理補選事件,交俾選舉主任郭偉勳全權負責啦!

假設咁答的話追問:但DQ同埋釋法事件係你上手袁國強搞出嚟嫁喎,絕對係律政司司長責任,司長你宜家掛住忙私人嘢,唔回應公務的話算唔算係公私輕重不分呢?算唔算係失職呢?若果係,點可以令市民對你重拾信心?若果真係要搞私人嘢無時間搞公務,係咪應該停職呢?市民交稅出糧俾你,唔係預你搞私人事務嫁喎,你咁算唔算浪費公帑呢司長?

我希望鄭若驊唔會答:Too simple, sometimes naive, always busy! Goodbye!

市民: Goodbye 鄭司長!

係嫁,市民有時好simple,好naive,問嘅問題就係呢啲質素。香港市民只係想搵個信得過嘅代議士,只係想有個信得過、真心為香港好、聽民意、為市民服務嘅香港政府,但係咁簡單合理嘅願望,係香港竟然係貴過獨立屋嘅奢侈品。

IMG232